Elise Luthart - Kornet

Of ze een dag met mij mag meelopen op school. Een leerling in het laatste jaar van de havo is bezig maar haar toekomst. Ze twijfelt alleen nog tussen een aantal vervolgopleidingen, waaronder de pabo...

Met het lerarentekort staan we bij ons op school altijd open voor nieuwe leerkrachten. En ik vind het leuk om mijn enthousiasme over het onderwijs over te brengen op anderen. Ik vraag haar waarom ze bij onze school een dag wil meelopen. Een bekend maar helaas bevooroordeeld antwoord: “Omdat ik het leuk vind om met kinderen met het Downsyndroom te werken!”.

Helaas. Ja, ik werk in het Speciaal Basisonderwijs (SBO) en ik heb 15 tieners in de klas met verschillende beperkingen, maar uiterlijk zie je niets aan hen. Bij ons op school zijn er net zo vaak kinderen met het Downsyndroom als in het reguliere basisonderwijs. Er is vaak nog een vertekend beeld van het SBO bij veel mensen, ook bij leerkrachten. Dus vind ik het extra leuk dat ik dit meisje kan laten zien wat het SBO echt inhoud!

Het is zover. Al kletsend in de auto op weg naar school, leren we elkaar wat beter kennen. We spreken af dat ik gewoon mijn ding doe en als ze vragen heeft, dat ze die dan stelt. Aan het einde van de dag evaluren we samen de dag en zal ik haar wat meer vertellen over onze school.

Rond half 9 komen de kinderen de klas in. Het enthousiasme is hoorbaar: “Hé juf, hebben we weer een nieuwe stagejuf? Hoe heet ze? Hoe lang blijft ze?” Duidelijkheid, daar vragen deze leerlingen om en dat wil ik hen graag geven. “Nee, ze is er maar één dag”. “Ah, jammer, maar wel leuk dat u er bent!” zegt een leerling. Als dat geen warm welkom is…

Tijdens de lessen helpt ze verschillende leerlingen. Ik zie al snel dat hier een geboren leerkracht rondloopt. Dat wakkert bij mij alleen maar meer enthousiasme aan. Samen zwaaien we de leerlingen uit bij de deur. Het einde van een leuke dag. Ik wil haar graag stimuleren om zich aan te melden voor de pabo.

Maar dat hoeft al niet meer. Als ik mij omdraai, zie ik ze staan met een grote glimlach op haar gezicht. “Dit was echt leuk!” zegt ze. “Weet je, het lijkt wel of jullie één familie zijn. Er is veel openheid, gezelligheid en veel respect naar elkaar toe.” Daar word ik stil van en denk erover na. Ik herken wat ze zegt. Een warme familie, zo’n klas. Is het dan alleen maar ‘koek en ei’ bij ons? Nee, maar in een familie wel altijd? Er wordt hard gewerkt, maar er worden ook fouten gemaakt. Maar fouten maken mag!

Ohja trouwens, ze heeft zich inmiddels aangemeld voor de pabo :-)

Juf Luthart-Kornet geeft les op het speciaal onderwijs in Zuid-Holland. Enthousiast geworden? Vragen kun je mailen naar info@endanbenjeleraar.nl. We helpen je graag verder!

Terug naar overzicht