Annemieke van de Munt

Zonder docentendiploma voor de klas. En ondertussen een tweejarige opleiding volgen die is afgestemd op de kennis die je al in huis hebt. Dat kan met de zijinstroomroute op Driestar hogeschool.

Vierhonderd zijinstromers volgen dit jaar de pabo, en dat is fors meer dan de 160 vorig jaar. Het traject is toegankelijk voor wie al een hbo-diploma op zak heeft en een school vindt om aan te slag te gaan. Die school betaalt de studie – met subsidie. Omdat de vraag zo groot is, stopte minister Slob vorige maand extra miljoenen in de subsidiepot.

Annemieke van de Munt (31) uit Houten is een van die 400 zijinstromers. Haar werk als communicatieadviseur bij de Bibliotheek Eemland raakt ze na acht jaar zat. Het onderwijs lijkt haar al langer leuk. „Maar omdat ik jonge kinderen heb, was het geen optie om iets anders te gaan doen.” Tot ze iemand spreekt die het zijinstroomtraject bij Driestar educatief in Gouda volgt.

Van de Munt is meteen enthousiast als ze hoort dat het mogelijk is in twee jaar de pabo te doen, daarnaast voor de klas te staan en dat de studie ook nog eens wordt betaald door je werkgever. Liefst wil ze zich meteen laten omscholen. „Mijn man dacht dat het een bevlieging was”, lacht ze. Maar na de geboorte van haar derde kind wil Van de Munt niet meer terug naar haar communicatiewerk. Ze meldt zich aan bij de pabo.

Werk krijgt ze in groep 1-2 van gereformeerde basisschool De Triangel in haar eigen woonplaats. Voordat ze aan de slag mag, volgt er eerst een „stevige” toelatingstest, met proeflessen, een portfolio, IQ-test en gesprekken. „Als je daar niet doorheen komt, krijg je ook geen contract.”

Proefles

Sinds september staat Van de Munt voor de kleuterklas, zonder diploma of ervaring. Pittig? „Een school neemt je alleen aan als die vertrouwen in je heeft”, zegt ze. „Met die proeflessen moet je laten zien dat je het lesgeven in je hebt en feeling hebt met de kinderen. Hbo-communicatie past natuurlijk niet echt bij een baan in het onderwijs, maar ik heb inmiddels wel ervaring met mijn eigen kinderen, het werken in een organisatie, voor een groep staan en de vakantiebijbelweek en club van de kerk leiden.” Ze krijgt vrijstelling voor presenteren, onderzoeksvaardigheden en een aantal vormende vakken.

Een spannende stap was het wel, ontslag nemen zonder dat je weet of zo’n studie wel lukt. „Ik was sowieso klaar met communicatie, wilde iets nieuws. En ik had er vertrouwen in dat ik dit zou kunnen.”

Voordelen van de zijinstroom boven de deeltijdopleiding zijn volgens Van de Munt dat de opleiding wordt betaald, korter duurt én je meteen voor de klas kunt. „Wat ik leer, kan ik de volgende dag gelijk gebruiken. Voor mijn tentamens las ik bijvoorbeeld over klappen bij muziekles en lettergrepen oefenen bij taal. Dat heb ik meteen met de kleuters gedaan.”

Twee middagen en twee avonden per week zit de Houtense nu op de Driestar; twee dagen staat ze voor de klas. „In het huiswerk heb ik me wel een beetje vergist. Ik maak bijna een veertigurige werkweek. Een paar medestudenten zijn al afgehaakt en veel mensen hebben hertentamens.”

Was haar man afgelopen zomer geen zzp’er geworden, dan had de pabo er voor haar niet ingezeten, erkent Van de Munt. „Hij kan nu vaak thuis zijn als ik er niet ben.” Ze vindt het niet erg om te gaan studeren als de kinderen op bed liggen. „Zo’n studie heeft wel impact op je sociale leven. Een avond op de bank zit er bijna niet in.”

Toch: „Als je graag het onderwijs in wilt en het is mogelijk met je gezin, moet je dit gewoon doen”, vindt ze. Voor scholen biedt de zijinstroom volgens haar een kans om het docententekort te lijf te gaan. „Als dit traject er niet was geweest, stond ik niet voor de klas.”

Dit interview verscheen eerder in het Reformatorisch Dagblad

Terug naar overzicht