Arjan Woord

Maandag 9 maart
Ik zie ze graag weer komen. De aula stroomt vol met pubers die opgewonden hun ervaringen van het weekend met elkaar delen. Ze houden van ontmoeting van en met elkaar. De deuren van de klaslokalen worden uitnodigend opengezet door de docenten. Ruim 1500 leerlingen verdringen zich op de trap. Ik sta bij de deur en wens mijn leerlingen een ‘goedemorgen’. Vol frisse energie sta ik klaar om een week economie te onderwijzen. Ik wil er zijn voor die stille jongen en dat opgewekte meisje.

Maandag 23 maart
De aula is leeg. Geen joelende pubers. Stilte. De deuren van de klaslokalen blijven dicht. Ontgoocheld zit ik achter mijn scherm. De regering sloot de scholen. Al een complete schoolweek werken we noodgedwongen thuis. De digitale deuren van mijn Google Meet-les staan weer open. Ik brom een ‘goedemorgen’ in de microfoon en zwaai een keer voor de camera naar mijn leerlingen. Ik wil er zijn voor die stille jongen die nu zijn webcam uit heeft staan en voor het opgewekte meisje dat vrolijk aan de keukentafel zit.

Ik mis mijn leerlingen. Onderwijs zonder ontmoeting is geen onderwijs. De ziel is eruit. Een docent voor een camera is geen docent. Ik mis die heerlijke en dynamische drukte van een lesdag. De leerlingen missen een stevige en inhoudelijke les van de docent die hen met liefde wil onderwijzen. Ze zijn het meer dan zat om onderwijs te volgen via de digitale tools en snakken naar ontmoeting met elkaar. Ze zien uit naar een echt gesprek. Ze missen de geur van het klaslokaal. Ik weet het zeker. Ze hebben het mij zelf verteld. Ik zie ze graag weer komen.

Arjan Woord is docent algemene economie (1e graads) op de Pieter Zandt scholengemeenschap in Kampen. Enthousiast geworden over het onderwijs? Vragen kun je mailen naar info@endanbenjeleraar.nl of bekijk vacatures.

Terug naar overzicht