Egbert Den Hartog

Dit had ik jaren eerder moeten doen.

De crisis van 2008 zorgde ervoor dat ik op zoek moest naar een nieuwe baan. Een dag geen werk, twee dagen geen werk, drie dagen geen werk, een week geen werk. Tja, wat nu? Ik had vele vragen. Ik ben al 50 geweest, kom ik dan nog wel ergens aan de bak? Het zal niet meevallen, want er zijn talloze mensen op zoek in deze tijd. Toch moet elke maand de hypotheek betaald worden.

Dus aan de slag en solliciteren! Van goudinkoper tot parkeerwachter en van koster tot nog een heleboel van de meest uiteenlopende beroepen. Ondertussen tikt de tijd door. Het wordt langzaam wel een beetje spannend. Altijd een goed lopend bedrijf gehad, maar nu even helemaal niets.

Ineens viel mijn oog op een advertentie in de krant. Een informatieavond voor zij-instromers op het Van Lodenstein College in Barneveld. Waarom ook niet?, dacht ik. Baat het niet, dan schaadt het niet. Op de avond zelf was ik verrast door het prachtige, enthousiaste verhaal van de ‘docent’. Zou het iets voor mij zijn? Toch maak ik nog niet direct de stap.

Niet veel later viel mijn oog weer op een advertentie. Dit keer werd er gevraagd naar een docent Autotechniek. Ik besloot te solliciteren en mocht aan de slag als vervanging van een collega die herstellende was van een operatie. Voor je het goed en wel beseft sta je opeens voor de klas met weinig tot geen ervaring. En dan die eerste les. Nou ja, les.. Het uur opeens voorbij en ik had al die tijd staan praten over van alles en nog wat. Een prachtige, eerste ervaring.

Na anderhalf jaar verviel deze functie en heb ik een overstap gemaakt naar het MBO. Ik mocht op het Hoornbeeck College aan de slag als instructeur voor de afdeling werktuigbouw. Inmiddels werk ik alweer 9 jaar in het onderwijs. Het is fantastisch kan ik u zeggen. Ik kan elke dag genieten van de mooie meubels die worden gemaakt of de auto’s die worden gerepareerd. Samen met studenten werken aan vaardigheden waar ze straks hun beroep van kunnen maken.

Als ik mijn carrière opnieuw zou kunnen doen, dan was ik veel eerder les gaan geven. De dagelijkse omgang met jonge mensen is nergens mee te vergelijken. Dit had ik jaren eerder moeten doen! 

Twijfel je of het wel gaat lukken? Is weer studeren een drempel voor jou? Dat was ook voor mij zo. 40 jaar niet in de schoolbanken; ik zag daar best tegenop. Gelukkig kan ik je vertellen dat het zeker mogelijk is. Ik ben heel blij dat ik de uitdaging ben aangegaan en mocht met trots mijn diploma in ontvangst nemen. 

Mijn advies bij twijfel: kom je dag meelopen! Veel scholen bieden de optie om een keer mee te draaien. Voor je het weet, ben je verkocht.

Meneer Den Hertog is instructeur en verzuimcoödinator op het Hoornbeeck College.

Terug naar overzicht