Henry de Jong

Verrassend veelzijdig

Verrassend veelzijdig is een bekende reclamekreet. Deze kreet is zeker van toepassing op mijn werk in het onderwijs. Geen dagdeel is hetzelfde. Of het nu een gesprek met ouders is, een cursus met collega’s, een les bewegingsonderwijs met de leerlingen, of gewoon een middagje achter de computer meters maken, mijn job is verrassend veelzijdig.

Nadat ik twee jaar fulltime als gymmeester had gewerkt, heb ik de pabo in de avonduren gedaan. Na zeven jaar lesgegeven te hebben, in de midden- en onderbouw, ben ik inmiddels bijna twee jaar intern begeleider. Al mijn voorgaande werkzaamheden mocht ik behouden en ik ben er ook nog remedial teaching bij gaan geven.

En zeker een baan met uitdaging. Plannen, organiseren, agendabeheer, netwerken, schakelen, visievorming, zelfontplooiing, computerskills, sparringpartner, managementteam, administratie, genieten en ontdekken, zijn woorden die zomaar in mij opkomen als ik aan mijn werk denk.

Zoals je merkt heb ik het steeds over werk. Dat is voor mij belangrijk. Op een congres heb ik een lezing van Luk DeWulf gevolgd. Hij zei: Wie kan disconnecten met zijn werk, is in staat om op een positieve manier zijn positieve batterij weer op te laden. Wie mij vraagt hoe ik zoveel ballen hooghoud, krijgt een simpel antwoord: ‘Ik zie mijn werk als werk.’ Wie zo het onderwijs instapt, is gelukkig in zijn werk.

Mijn interesse in alles wat nieuw is, wat vooruit gaat en wat verbeterend werkt, maakt dat ik elke week ruimte in mijn agenda aanbreng om te lezen. Ik lees boeken, tijdschriften en artikelen om op de hoogte te blijven van alles wat aan de school trekt. Als windvanger probeer ik het team vooral mee te nemen in alles wat goed gaat en wat we zeker zo willen houden. Dat is ook veruit het belangrijkst. Daarnaast krijg ik alle ruimte om mij te ontplooien, congressen te bezoeken en gewoon hard te werken. Hard werken zorgt voor ruimte in mijn hoofd, ruimte in de agenda en thuis het gevoel ook echt thuis te zijn door school volledig achter mij te laten. Kortom, een baan die verrassend veelzijdig is!

 

Henry de Jong werkt als intern begeleider, vakdocent bewegingsonderwijs, flexkracht en Auditor op de Prins Mauritsschool in Staphorst.

Terug naar overzicht