Joline Moree

Dat mijn leerlingen erg vindingrijk zijn, hoef ik waarschijnlijk niemand te vertellen. Een paar weken terug ontdekte een leerling dat een kapotte pen nog prima kan functioneren als een balletjespistool. Nog geen dag later hadden alle jongens in de klas natuurlijk een paar pennen opgeofferd. Het werd zelfs onderwerp van gesprek tijdens de rapportenvergadering. Zo had een collega uitleg gekregen over de werking van het balletjespistool en was een andere collega geraakt door een verdwaalde
kogel.

We weten allemaal hoe het gaat met rages, ze zijn even in maar verdwijnen na verloop van tijd. Hoe meer aandacht ervoor is, hoe langer de rage duurt. Tot diezelfde conclusie kwamen wij ook. Nadat er een idee was geopperd om de komende weken de leerlingen te verplichten hun tassen voorin te zetten, besloten we met elkaar om er juist zo min mogelijk aandacht aan te besteden. En ja hoor… een paar weken later kwamen we geen balletjespistolen meer tegen.

Is de munitie op? Dat niet. Toen ik door het trappenhuis langs de kluisjes liep, vielen er precies honderden balletjes uit een kluisje. Wellicht wordt er nog munitie gespaard om het gevecht binnenkort voort te zetten.

We zijn nog geen twee maanden verder of ik sta opnieuw versteld van de vindingrijkheid van leerlingen. Een leerling uit mijn klas heeft besloten om laserpennen in te kopen in Duitsland en deze met winst te verkopen. Als docente economie kan ik hier echt van genieten. De drive om te handelen en het besef dat je ook geld kunt verdienen naast je bijbaantje. Vol trots kwam hij bij me om te vertellen dat hij een docent zover had gekregen om ook een pen bij hem te kopen. Ook al zijn klasgenoten zijn ondertussen fan van de laserpen. Je moet weten dat deze pen ook omgebouwd kan worden tot een geweldige antenne. Dit maakt het schrijfwerk natuurlijk veel leuker.

De pennen zijn nog niet uitverkocht of de leerling heeft alweer een nieuw product te koop. Dit keer zijn het overhemden voor koningsdag. Wordt dit de volgende rage? Eigenlijk wacht ik nog tot deze leerling ook bij mij komt om een laserpen te kopen. Of zou hij mij overslaan, omdat ik net uitleg heb gegeven over inkoopprijzen en de opslag die ondernemers toevoegen aan hun product en natuurlijk weet dat ik dit product zelf goedkoper in kan kopen?

Joline Moree is docente algemene economie en economie & ondernemen op het Driestar College. Ze is ingestroomd in het onderwijs vanuit de bankensector en zit in het laatste jaar van haar studie (LVO economie).

Terug naar overzicht