Laura Aardenburg

Ongeveer anderhalf jaar geleden kreeg ik de vraag of ik als kersverse kleuterjuf de nieuwe juf van groep 3 wilde worden. Ze zochten iemand die affiniteit met kleuters had en de overgang van groep 2 naar groep 3 kleiner wilde maken. Ik hoefde niet lang na te denken en ik heb gelijk volmondig ‘Ja’ gezegd.

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn en mijn creativiteit kan ik ook echt in mijn werk kwijt. De kinderen werken bijvoorbeeld met rekenen niet meer uit de papieren methodewerkboeken, maar rouleren in een circuit en voeren verschillende activiteiten spelenderwijs uit. Denk hierbij aan het gooien met twee dobbelstenen, de twee getallen bij elkaar op te tellen en het antwoord hinkelen op het schoolplein.

Je geeft je eigen onderwijs vorm aan de hand van vastgestelde doelen. Wanneer de kinderen plezier hebben met leren, krijg je zelf ook nieuwe energie en geniet je.

In groep 3 zijn de kinderen afhankelijk, vertellen ze je alles zonder filter (“Mama heeft gewoon iets voor uw verjaardag gegeven wat ze zelf ook had gekregen, maar niet mooi vond hoor!”), missen ze je als je er niet bent, halen ze streken uit, ontdekken ze veel nieuwe dingen, vertellen ze je op de dag van de schoolfotograaf dat je haar niet mooi zit, leren ze letters en woordjes lezen, houden ze nog ontzettend van bewegen en spelen, willen ze je heel graag helpen en zijn ze al heel groot. Dat laatste vinden ze vooral zelf, maar als ze boven in het wandrek zitten met gym moet je ze wel een hand geven, anders durven ze niet meer naar beneden.

Het contact hebben met (jonge) kinderen is genieten, kinderen iets leren is prachtig, onderwijs geven is fantastisch.

Laura Aardenburg is juf op een basisschool in Rijssen. Nieuwsgierig of het onderwijs iets voor jou is? Lees meer informatie over het vak op onze website of  neem contact op!

Terug naar overzicht