Laura Kanis

‘Mevrouw, wij zitten op een school voor hele domme kinderen toch?’. Vragend kijken een paar leerlingen mij aan. ‘Ik bedoel', verduidelijkt een leerling, 'het kan niet lager dan dit, toch?’.

Ik kijk ze aan. Stuk voor stuk lieve leerlingen. Open, eerlijk, enthousiast, ze zeggen wat ze denken -zowel aardige, als minder aardige dingen - , praktisch ingesteld, allemaal hun eigen karakter. En ja, deze leerlingen hebben moeite met leren, hebben soms gedragsproblemen en hebben behoefte aan veel structuur en duidelijkheid. En ja, deze leerlingen zijn veel liever met hun handen bezig dan met theorie.

Elke leerling heeft aandacht nodig en deze leerlingen in het bijzonder. Vaak zijn ze onzeker over hun eigen talenten en hebben ze het gevoel dat ze niet ‘slim’ genoeg zijn. Soms lopen ze tegen hun eigen gedrag aan. Het is daarom zo fijn om deze leerlingen te zien stralen, complimenten te geven, te zien waar hun sterke kanten liggen – want, die hebben ze!

Met deze leerlingen heb je als docent prachtige gesprekken. Tijdens de lessen komen de meest eerlijke vragen en antwoorden op je af. Puur en oprecht. Zo vroeg een van mijn leerlingen deze week: ‘Mevrouw, waarom zijn er games gemaakt, terwijl je sommige games niet mag spelen van de Heere?’. Een andere leerling reageert: ‘Dat is toch juist goed, zo kan de Heere testen of je wel van Hem houdt.’. Er ontstaan vaak waardevolle gesprekken waarbij je merkt wat er leeft bij de leerlingen. 

Docent op het praktijkonderwijs kan soms pittig en uitdagend zijn, maar je krijgt er veel mooie momenten voor terug. Mijn leerlingen leren van mij, maar ik leer ook veel van mijn leerlingen. Van hun open houding, hun eerlijkheid en hun spontaniteit, hun vergevingsgezindheid en nog zo veel meer..

Dom? Zeker niet. Elke leerling heeft zijn eigen talent en ik houd mijn leerlingen het belangrijkste voor, namelijk dat zij goed geschapen zijn door God.

Mevrouw Kanis geeft les op het praktijkonderwijs en is mentor van een 2e klas.

Wanneer je werkt met jongeren is geen dag hetzelfde. Het reformatorisch voortgezet onderwijs is op zoek naar docenten. Laat jij je uitdagen?  Bekijk de informatie op onze website of stuur een mail naar info@endanbenjeleraar.nl. Vacatures in het reformatorisch onderwijs vind je op www.endanwordjeleraar.nl.

Terug naar overzicht