Martine van Hartingsveldt

Huilend komt ze binnen. Ik weet meteen dat er iets mis is. Wat blijkt? Haar moeder is gediagnosticeerd met kanker. Wat zeg je tegen deze leerling die huilend in je les zit? Met een van haar beste vriendinnen laat ik haar even naar de gang gaan. Argumentatietheorie lijkt dan ineens niet meer zo belangrijk.

Een paar weken later. Met veel plezier en op een interactieve manier hebben de havo leerlingen zich getraind in presenteren. Bekende speeches waren bekeken en geanalyseerd. Ze kenden de retorische stijlfiguren. Ze hadden een onderwerp gekozen dat dichtbij hen lag. Vandaag zijn de eerste presentaties.

Ze staat voorin de klas. Haar presentatie begint als het volgt: als ik niet gereanimeerd was, had ik hier niet meer gestaan. Open vertelt ze haar verhaal. De klas kijkt haar ademloos aan. Haar laatste zin? “Vergeet nooit de kracht van het gebed. Dat heb ik in mijn leven op dat moment zo duidelijk ervaren! De Heere hoort gebeden.” Zestien jaar. Verrassend kwetsbaar en open. Als ik als docent soms niet weet wat ik moet zeggen, moet ik dit misschien maar zeggen…

’s Middags in de trein terug naar huis laat ik het allemaal bezinken. In het nieuws lees ik discussies over bijzonder onderwijs. Vandaag was zo’n dag dat ik besefte hoe dankbaar wij voor reformatorisch onderwijs zouden mogen zijn. Is het niet bijzonder, dat wij naast de kerk en het gezin een plek krijgen om samen de Heere te dienen en te zoeken? Over bijzonder onderwijs gesproken…

Dat is waarom ik docent ben op een reformatorische school. En ik kijk naar de afbeelding in mijn telefoon:

“Dear Lord, let me be just what they need. 

If they need someone to trust, let me be trustworthy.
If they need sympathy, let me sympathize.
If they need love (and they do need love), let me love, in full measure.
Let me not anger easily, Lord, but let me be just. Permit my justice to be tempered in Your mercy.

When I stand before them, Lord, let me look strong and good and honest and loving. And let me be as strong and good and honest and loving as I look to them.
Help me to counsel the anxious, crack the covering of the shy, temper the rambunctious with a gentle attitude.

Permit me to teach only the truth.
Help me to inspire them so that learning will not cease at the classroom door.
Let the lessons they learn make their lives fruitful and happy.

And, Lord, let me bring them to You. Teach them through me to love You.
Finally, permit me to learn the lessons they teach. Amen.”

 

Docente Van Hartingsveldt geeft les op een middelbare school in Gelderland. Vragen kun je mailen naar info@endanbenjeleraar.nl. We helpen je graag verder in je zoektocht.

Terug naar overzicht