Niklas Bouwman

Ik stap dagelijks op de fiets om na een mooie rit aan te komen op het van Lodenstein College in Hoevelaken. Een school voor de bovenbouw van het vmbo, met echte doeners als leerlingen. Wanneer je dit ook zo bekijkt en dicht bij hun leefwereld blijft, weet je vaak de juiste snaar te raken. Mijn taak is ervoor te zorgen dat leerlingen beter worden in bewegen. Maar in deze mooie leeftijdsfase mag ik als docent en mentor ook een rol spelen om jonge mensen te helpen groeien richting volwassenheid.

‘Ja jij daar, je weet het hè, bij een raar woord is het planken, twee minuten!’
’Ahh dat meent u niet, het floepte er zo uit…’
’Eens zien of het er na die twee minuten ook nog uitfloept!’

‘Meneer, ik ben mijn gymkleding vergeten!’
Kom maar huren, kost 1 euro. Dat gaat naar ons sponsorkindje.’
’Mag ik hem eens zien? Ach wat lief, weet u, hier hebt u vijftig cent extra. Wel zeggen dat het van mij is hè!’ 

Dit prachtige beroep heb ik van God ontvangen en probeer ik in alle getrouwheid uit te voeren. Bezig zijn met Gods Woord, samen bidden en waardevolle gesprekken voeren. Gesprekken die soms langer duren dan vooraf gepland…

Verdieping in mijn vak is voor mij erg belangrijk. Dat geef ik gestalte in het opzetten en aanbieden van ‘Lichamelijke opvoeding 2’. Een examenvak dat leerlingen kunnen kiezen als ze zich verder willen ontwikkelen in bewegen, maar ook in bijvoorbeeld organiseren en lesgeven.

Als docent kun je de ruimte krijgen om schoolbreed nieuwe ideeën uit te werken. Zo buig ik me over de vraag hoe we ICT het beste kunnen inzetten in onze lessen en hoe collega’s efficiënt digitaal kunnen samenwerken. Ik geef bovendien leiding aan het Leerlab ‘differentiëren in de klas’.

Werken op een middelbare (vmbo) school is boeiend en afwisselend. Hier ligt mijn hart. Wat is het geweldig om docent te zijn!

 

Niklas Bouwman (docent bewegingsonderwijs)
Van Lodenstein College, locatie Hoevelaken


Terug naar overzicht