Sara Frens

Gebroken juffenhart

Jij achter de laptop van papa en ik achter mijn scherm. Ik zie je ogen twinkelen als je mij ziet en een grote grijns van oor tot oor. We praten even over koetjes en kalfjes. Je wiebelt op je stoel. Van de kruk, op de kruk, rennend naar je LEGO auto en weer terug voor het scherm.

Het is best pittig zo in huis. Het liefst kriebel ik je even in je nek of neem ik je op schoot. Omdat ik weet dat het je die rust geeft die je nodig hebt voordat je kunt gaan werken. Helaas kon ik je moeder die “warme overdracht” niet geven toen ze je spullen op kwam halen. Geen enkele moeder, vader of verzorger kon ik die laatste tips en trucs geven hoe hun zoon of dochter het beste werkt.

Wat ben ik blij dat ik weer even mocht doen wat ik het liefste doe: lesgeven. Vanmorgen is er een ‘mini’ klas op school van leerlingen met ouders uit de cruciale beroepen, maar ook leerlingen die even een rustige, gestructureerde of liefdevolle plek nodig hebben.

Twee stoere jongens gooien hun tas met werk recht voor mijn voeten: “Hoi juf, wij hebben er zin in! Gaan we ook iets leuks doen?” Het liefst geef ik ze nu kriebel door hun haren, maar ik trek snel mijn hand weer terug… het mag niet!

Ik start de ochtend met het ontvangstgesprek. Heerlijk om die sprankelende gezichtjes te zien. Vol enthousiasme vertellen ze allerlei verhalen, want het is ‘heel’ belangrijk dat de juf het weet. Ik geniet ervan met volle teugen. Eindelijk weer even gewoon kletsen. Geen debat over Corona, maar gewoon praten over puppy’s of soldaatje spelen in de tuin.

Daarna het Bijbelverhaal. Ik leg uit dat we niet over Pasen gaan horen, maar over het verhaal van Henoch. Ik doe de Bijbel open en start met mijn verhaal met een vraag: “Als jij gezellig aan het wandelen bent met iemand, hoe ziet dat er dan uit? Wat zie ik dan? Niet in de Coronatijd, maar daarvoor?” Twee twinkelende ogen kijken me aan. Haar vinger hoog in de lucht: “Nou, dan loop je gezellig naast elkaar en dan praat je met elkaar over van alles en nog wat! En dan praat die ander terug.” “Zo, dat vind ik heel mooi omschreven! Knap!”

Ik vervolg mijn verhaal: “Henoch wandelde God! Hij besprak alles met God, deelde alles met God, hij leefde met God.” Dan valt mijn oog op een jongen achterin de klas die aan het snikken is. Troosten in de 1,5 meter-samenleving gaat even niet. Ik geef hem een knipoog als teken dat ik zijn verdriet zie.

Ik ben klaar met het Bijbelverhaal en geef de leerlingen de ruimte om te reageren. Een leerling reageert: “Toch past dit verhaal wel bij Pasen hoor. Want weet je, de Heere Jezus hing aan het kruis met zijn armen zo wijd open.” - ze strekt haar armen helemaal wijd uit - “Weet je waarom? Want Hij wil je zo tegen zich aandrukken!” En ze slaat haar armpjes stevig om zich heen. “Zo!” En ze herhaalt de handeling nog een keer, en knikt met haar hoofd. Haar ogen glimmen vol van liefde en overtuiging!

“Ja, precies dicht tegen Zijn hart, zoveel liefde! Door Pasen! Wandelen met God is dus hand in hand lopen met God. Geen stapje verder bij Hem vandaan gaan! Maar dicht bij Hem willen blijven lopen. En dan mag je schuilen in Zijn armen. Bij alles wat je meemaakt in je leven!” Een boodschap die ik de leerlingen mee mag geven.

Prachtig zo’n gesprekje tussen leerlingen, ondanks dat het leven er nu misschien heel ingewikkeld uitziet. Leerlingen die graag willen dat school weer school is, en thuis gewoon thuis. Schuilen in Zijn armen is de beste plek! Het maakt niet uit wie je bent. Slim, verdrietig, gekwetst, boos, wiebelig, vrolijk of blij. Hij heeft Zijn armen wijd open.

We sluiten af door met elkaar “Zoekt eerst het Koninkrijk van God” in canon te zingen. Het klinkt prachtig en recht uit ieders hart. Ook de snikkende jongen zingt hard mee. Een glimlach verschijnt op zijn gezicht. Een gouden moment met deze ‘klas’. Nu kunnen we samen met God de ochtend in.

Het gebroken juffenhart is weer een beetje geplakt. Deze momenten, dat is waar mijn hart voor klopt. Het is niet te creëren. Het wordt je zo gegeven.

Juf Frens geeft les op een basisschool in Gelderland. Enthousiast geworden over onderwijs? Vragen kun je mailen naar info@endanbenjeleraar.nl. We helpen je graag verder!

Terug naar overzicht