Onderwijsassistent

 

Kinderen en jongeren begeleiden en ze dingen leren, daar houd jij van! Als onderwijsassistent speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen op school. In de opleiding Onderwijsassistent leer je in te spelen op kinderen en jongeren en hoe je didactisch, pedagogisch en organisatorisch juist handelt. Soms moet je een complete les overnemen. Geen probleem voor jou, want je bent flexibel, verantwoordelijk en werkt met aandacht. De kinderen zien jou als een voorbeeld!

Bij het Hoornbeeck College kun je opleiding volgen tot onderwijsassistent als BOL-variant, sprint (BOL) en BBL-variant.

Bekijk de opleiding (BOL) 

Bekijk de opleiding (sprint)

Bekijk de opleiding (BBL)

 

Wat zijn je taken?

Je begeleidt kinderen of jongeren bij vakken als taal en rekenen, maar ook in hun gedrag en vaardigheden. Je ondersteunt de leerkracht: denk aan lessen voorbereiden, werk nakijken en activiteiten organiseren.

Je leert in te spelen op kinderen en jongeren en hoe je didactisch, pedagogisch en organisatorisch juist handelt. Soms moet je een complete les overnemen, zodat de docent bijvoorbeeld kan nakijken.

Welke vooropleiding heb ik nodig?

Samen met het Hoornbeeck College wordt gekeken of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Voor de BOL-variant moet je minimaal het vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of havo 3 hebben afgerond.

De sprintopleiding (BOL) kun je starten met een  havodiploma of na minimaal 1 jaar hbo. Als je gezakt bent voor de havo, wordt er in overleg gekeken of deze sprintopleiding iets voor jou is.

Voor de BBL-variant moet je minimaal het vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg), havo 3 of een mbo-opleiding niveau 2 hebben afgerond.

Als je je diploma op zak hebt...

Na het behalen van je diploma kun je bij allerlei onderwijsinstellingen aan de slag als onderwijsassistent. Je assisteert de docent voor, tijdens en na het lesgeven en leert hoe je op kinderen en jongeren inspeelt.

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor een hbo-opleiding zoals de pabo of Social Work.

Wat verdien je als onderwijsassistent?

Een Onderwijsassistent zit in schaal 4 wat bij fulltime dienstverband een bruto maandsalaris van €1635 tot €2298 betekent. Daarnaast kan de onderwijsassistent op ook rekenen op een aantal extra uitkeringen. Dit zijn de eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en de dag van de leraar uitkering. Ga hierover in gesprek met de school.

Neem gerust contact op met het Hoornbeeck College als je meer wilt weten over deze opleidingen. Je vind de contactgegevens per locatie onderaan deze pagina.