Basis
onderwijs

Klein, bang en onzeker op de eerste dag in groep 1. Groot, stoer en vol goede moed als ze groep 8 verlaten.

Op hun reis naar volwassenheid hebben kinderen sterke juffen en meesters nodig. Neem jij ze bij de hand?

Uurtje voor de klas

Een toekomst in het onderwijs; iets voor jou? Ervaar het door een keer les te geven aan een klas op een van de deelnemende, christelijke scholen.

Meld je aan
Kom een uurtje voor de klas!

Antwoord op je vragen

Je hebt vast veel vragen. Wij hebben de belangrijkste alvast voor je op een rijtje gezet.

Als je leraar bent in het basisonderwijs, geef je alle vakken aan je klas. Van Rekenen en Tekenen tot Geschiedenis, van Schrijven en Taal tot Aardrijkskunde en Burgerschap. Bij de meeste vakken heb je een lesmethode als leidraad voor je lessen, al kun je als leraar natuurlijk je eigen stempel drukken op het vak dat je geeft.

Naast je vak als leraar kun je er voor kiezen om specialist op een bepaald vakgebied te worden. Met een korte of langere opleiding kun je je bijvoorbeeld specialiseren tot Reken-, ICT- of Taalcoördinator binnen jouw school. Daarnaast is er in elke school minimaal één intern begeleider. Een intern begeleider is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg en heeft coördinerende en begeleidende taken. Hij/zij helpt leerkrachten en ouders met hulpvragen over kinderen.

Als laatste kun je natuurlijk ook altijd doorgroeien tot teamleider, coördinator van een bouw (onder/boven/midden) of schooldirecteur.

Wist je dat je naast juf of meester, ook aan de slag kunt als onderwijsassistent? Als onderwijsassistent begeleid en help je kinderen bij schoolvakken zoals rekenen en spelling, maar ook in hun ontwikkeling van gedrag en vaardigheden. Je assisteert de leerkracht voor, tijdens en na het lesgeven en kunt worden ingezet om samen de groep te begeleiden en les te geven.  

Deze mbo-opleiding biedt het Hoornbeeck College aan in de BBL- en BOL-variant. 

Ontdek meer!

Het basisonderwijs is verdeeld in de onderbouw (groep 1 en 2), de middenbouw (groep 3, 4 en 5) en de bovenbouw (groep 6, 7 en 8).

In de groei van een kind naar de volwassenheid is elke fase anders. Iedere leeftijd heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Het onderwijs past zich hier op aan: de manier van instructie geven, begeleiden en de werkvormen die gebruikt worden, veranderen.

Ook de rol die jij als leraar inneemt verandert hierdoor. Toch blijft het in elke bouwlaag van belang om een goede ondersteuning te bieden bij de ontwikkeling van het kind. Van een afhankelijke houding groeit een kind naar onafhankelijkheid, en daar heb jij als leraar een belangrijke rol in.

Afhankelijk van je vooropleiding en je werkervaring kun je de opleiding tot leraar in het basisonderwijs in twee tot vier jaar volgen. Je kunt de opleiding volgen in voltijd, deeltijd (naast een andere baan) of duaal (waarbij je een baan in het onderwijs hebt van minimaal 16 uur waarvan 1 dag als leerkracht). 

Tot de voltijd pabo (vier jaar) word je toegelaten met een havo-, of mbo niveau 4-diploma. Heb je een vwo-diploma dan kun je deze opleiding in drie jaar afronden. Heb je een opleiding mbo-onderwijsassistent afgerond, dan kun je in aanmerking komen voor een 3-jarig traject bij voldoende assessment. Ook deze opleidingen zijn in voltijd, deeltijd of duaal te volgen. 

Heb je al een afgeronde hbo- of WO-opleiding? Dan kun je starten op de deeltijdopleiding die maar twee jaar duurt. Je hebt dan zelfs de mogelijkheid direct te starten met een betaalde baan voor de klas.

Ook bestaat voor hbo- en WO-afgestudeerden de mogelijkheid van zij-instroom. De zij-instroom kent de eigen bij de start van een positief geschiktheidsonderzoek en een benoeming op een basisschool. De drie partijen gaan een overeenkomst aan (zij-instromer, basisschool en hogeschool) voor de duur van het gehele traject van twee jaar. Je start dan direct met een baan in het onderwijs.

Een volledig overzicht van de mogelijkheden vind je op de website van Driestar hogeschool (bekijk overzicht)

Onderwijsassistent

Je kunt er ook voor kiezen om aan de slag te gaan als onderwijsassistent. Deze mbo-opleiding biedt het Hoornbeeck College aan in de BBL- en BOL-variant. 

Voor afgestudeerde MBO onderwijsassistent niveau 4 collega’s bestaat ook de mogelijkheid om de AD PEP te volgen. In deze opleiding bekwaam je je verder in pedagogisch handelen. Heb je interesse om daarna de Pabo te gaan doen dan kun je je ook verdiepen in didactisch handelen. AD is een hbo niveau 5 opleiding. Meer informatie via deze link: https://www.driestar-hogeschool.nl/opleidingen/ad-opleiding-pedagogisch-educatief-professional.

Als student op de pabo betaal je per jaar collegegeld. Het kosten hiervan verschillen per opleiding. Meer informatie kan je vinden op: https://www.driestar-hogeschool.nl/wat-kost-een-bachelor-of-masteropleiding

Daarnaast moet je zelf studieboeken aanschaffen. In het eerste jaar van je studie zijn dat boeken met een totale nieuwwaarde van ongeveer €1800. De daaropvolgende jaren betaal je ongeveer €250 aan boeken.

Voor voltijdstudenten is er natuurlijk de mogelijkheid om studiefinanciering aan te vragen (DUO). Daarnaast zijn er verschillende subsidies mogelijk, waardoor het in sommige gevallen zelfs mogelijk is dat je opleiding volledig bekostigd wordt. Op de website van DUO vind je hiervan een overzicht (DUO).

Als leraar in het primair onderwijs ontvang je een salaris van minimaal € 3.001 en maximaal € 4.573 bruto per maand (conform salarisschaal LB van de cao voor het primair onderwijs). Het is ook mogelijk om door te groeien naar schaal LC met salaris van maximaal € 5.329 bruto per maand.

Daarnaast zijn er secundaire arbeidsvoorwaarden zoals:  

  • Vakantiegeld van 8%
  • Eindejaarsuitkering van 8,33%
  • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer
  • Fiscale uitruilregeling reiskosten en vakbond
  • Pensioenopbouw bij het grootste pensioenfonds van Nederland, het APB
  • Mogelijkheden voor ouderschapsverlof
  • Ruime hoeveelheid verlofdagen

Juf of meester worden in jouw regio

Met meer dan honderd locaties verspreid over Nederland vind je al snel een werkplek bij jou in de buurt.

Klik op een locatie om de scholen in die plaats te bekijken.

Neem contact op

Wil je weten hoe alles in z’n werk gaat en waar je naar toe kunt komen voor meer informatie? Neem dan contact op met een van onderstaande personen.

Nico den Besten
Nico den Besten
Studiecoördinator
Driestar hogeschool
Jan-Willem Nieuwenhuyzen
Jan-Willem Nieuwenhuyzen
Directeur
Herman Faukeliusschool en Petrus Immensschool
Jan Kuijers
Jan Kuijers
Directeur
Koning Willem-Alexanderschool
Annelies Kraaiveld
Annelies Kraaiveld
Manager pabo
Driestar hogeschool
Huib van de Weteringh
Huib van de Weteringh
Directeur
Ds. J. Beukelmanschool Alblasserdam
Marije Boldewijn-Meeusen
Marije Boldewijn-Meeusen
Leraar basisonderwijs
Koning Willem Alexanderschool
Onze partners

Toch liever pubers in de klas?

Lees meer over voortgezet onderwijs