Voortgezet
onderwijs

Ze zijn enthousiast (of juist helemaal niet). Altijd kritisch. Gebekt. Soms onzeker. Wanneer je werkt met jongeren is geen dag hetzelfde.

Het reformatorisch voortgezet onderwijs is op zoek naar docenten. Laat jij je uitdagen?

Uurtje voor de klas

Een toekomst in het onderwijs; iets voor jou? Ervaar het door een keer les te geven aan een klas op een van de deelnemende, christelijke scholen.

Meld je aan
Kom een uurtje voor de klas!

Antwoord op je vragen

Je barst van de vragen als je een studiekeuze of carrièreswitch wilt maken. De eerst opkomende vragen hebben we hier voor je geformuleerd en beantwoord.

Als docent vind je het een uitdaging om pubers te begeleiden in deze fase van hun leven. Je onderwijst leerlingen kennis en vaardigheden en bent vormend bezig. Er komt echter meer kijken bij deze functie. Om een goed beeld te geven van de inhoud van de docentfunctie, hebben we een overzicht van al je taken als docent gemaakt.

Bekijk het overzicht

Het kan zijn dat je al precies weet welke kant je op wil. Het vak Aardrijkskunde bijvoorbeeld, of Engels. Het kan ook zijn dat je nog geen concreet idee over een vak hebt.

De verschillende christelijk-reformatorische scholen zijn doorlopend op zoek naar enthousiaste nieuwe collega’s. Dat betekent natuurlijk niet dat er altijd een vacature beschikbaar is voor het vak dat jij graag zou willen geven. In het reformatorisch voortgezet onderwijs zijn sommige docentvacatures lastiger in te vullen dan andere. 

Driestar hogeschool biedt in deeltijd zes lerarenopleidingen aan: Duits, Economie, Engels, Geschiedenis, Nederlands en Wiskunde. Voor de overige vakken worden er vanaf 2018 via Opleiden in de school (Oids) trajecten aangeboden binnen de opleidingsscholen waarin de scholen gezamenlijk participeren (RAOS en ZAOS).

Wist je dat je naast docent, ook aan de slag kunt als onderwijsassistent? Als onderwijsassistent begeleid en help je jongeren bij schoolvakken, maar ook in hun ontwikkeling van gedrag en vaardigheden. Je assisteert de docent voor, tijdens en na het lesgeven en kunt worden ingezet om samen de groep te begeleiden en les te geven.  

Deze mbo-opleiding biedt het Hoornbeeck College aan in de BBL- en BOL-variant. 

Ontdek meer!

Ja, dat is een mogelijkheid en hangt af van de studieroute die je kiest. Als je vanuit een andere baan komt, combineer je meestal een baan in het onderwijs met je docentenopleiding. De school betaalt ook nog (een deel van) de opleidingskosten voor je. Vraag naar de mogelijkheden bij de school in jouw regio. 

Ben jij iemand met een havo- of vwo-diploma op zak en wil je zo snel mogelijk voor de klas staan? Dan is het duale traject iets voor jou! In veel gevallen kun je voor het pedagogisch-didactische deel van de opleiding terecht op de christelijk-reformatorische school bij jou in de buurt. Opleiden in de school noemen we dat.

Lees meer over Opleiden in de school

Elke school beschikt over opleiders en begeleiders die je helpen om je draai te vinden voor de klas. Daarbij maakt het niet uit of je met een bevoegdheid binnenkomt of nog bezig bent aan je studie. Je ontvangt de steun die je nodig hebt om te kunnen uitgroeien tot een door de wol geverfde docent. 

Je startpunt is bepalend voor de route die je moet volgen om docent te worden.

  • Met een mbo4-, havo- of vwo-diplima op zak kun je aan de 2e graads lerarenopleiding beginnen. Die neemt in principe vier jaar in beslag.
  • Als je al een bachelor hebt gehaald, zijn er vrijstellingen mogelijk. Voor een aantal bachelorstudies geldt dat je een zogenoemde kopopleiding kunt volgen: je bent dan na één jaar al 2e graads bevoegd.

In alle mogelijkheden kan er gekozen worden voor een voltijd studie, een deeltijd studie (naast een andere baan) of een duale studie (waarbij je direct voor de klas staat).

Heb je een vbmo-diploma? Dan zou je in het onderwijs aan de slag kunnen als onderwijsassisistent

Om 1e graads bevoegd te worden, moet je na het behalen van je 2e graads bevoegdheid nog drie jaar in deeltijd studeren. Het is ook mogelijk om via een directe route een 1e graads bevoegdheid te halen aan een universiteit. Daarvoor moet je wel een relevante wo-bachelor of wo-master hebben afgerond.

Een uitgebreid overzicht van de verschillende studiemogelijkheden is te vinden op de website van de Rijksoverheid, of kijk op de website van Driestar hogeschool.

De kosten van de opleiding tot docent in het voortgezet onderwijs verschillen per onderwijsinstelling en studieroute.

Binnen het voortgezet onderwijs zijn er vakken waarvoor behoorlijke tekorten aan bevoegde docenten zijn. Dat geldt landelijk voor bijvoorbeeld natuurkunde. In sommige gevallen is het mogelijk dat de school je tegemoet komt in de financiering van de studie. Vraag ernaar bij de school in jouw regio.

Is het vak van jouw voorkeur een ‘tekortvak’, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een speciale regeling. Word je aangenomen voor dit zogenoemde ‘tekortvaktraject’, dan kan je je huidige baan voor één dag in de week opzeggen om tijd vrij te maken voor je studie. Je studiekosten worden vergoed en je wordt betaald voor de dag dat je studeert. Na twee jaar studeren kom je fulltime in dienst van de school.


Let op: deze regeling geldt dus alleen voor specifieke vakken. Welke dit zijn, varieert per school.

 

Als startend tweedegraads docent in het Voortgezet Onderwijs ontvang je een salaris tussen de € 3.001 en € 4.573 bruto per maand bij een fulltime dienstverband, exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (schaal LB).

Wanneer je daarna in aanmerking komt voor een hogere salarisschaal (LC of LD) is het maximum salaris € 5.329 of € 6.059 bruto per maand bij een fulltime dienstverband, exclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Daarnaast zijn er verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden zoals:

  • Vakantiegeld van 8%
  • Eindejaarsuitkering van 8%
  • Begeleiding voor startende docenten door schoolopleiders
  • Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer
  • Fiscale uitruilregeling reiskosten
  • Pensioenopbouw bij het grootste pensioenfonds van Nederland, het APB
  • Mogelijkheden voor ouderschapsverlof en spaarverlof.
  • Ruime hoeveelheid verlofdagen

De cao vo wijzigt regelmatig. Kijk daarom voor de meeste actuele informatie hier. Ook kunnen secundaire voorwaarden verschillen per school. Vraag hier naar bij je sollicitatie. 

Als docent in het voorgezet onderwijs moet je minimaal tweedegraads bevoegd zijn. Daarmee mag je lesgeven aan het vmbo, mbo, praktijkonderwijsen de onderbouw van havo en vwo. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je ook in de bovenbouw van havo/vwo lesgeven.

Om eerstegraads bevoegd te worden, zijn er verschillende mogelijkheden. Dit kan aan de universiteit of aan de hogeschool. In beide gevallen moet je al wel een wo- of hbo-master hebben gehaald. 

Benieuwd welke mogelijkheden er precies zijn om je bevoegdheid te halen? Bekijk dit overzicht.

Met een vbmo-diploma kun je er ook voor kiezen om de opleiding tot onderwijsassistent te volgen ontdek meer! 

Leuk! Je wilt docent worden. Als je een lerarenopleiding wilt gaan volgen zijn er verschillende mogelijkheden om de studie te financieren. Het hangt van jouw situatie af welke studiefinanciering voor je geldt.

Subsidies en andere regelingen wijzigen regelmatig. Kijk daarom voor de overzicht van de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

Docent worden in jouw regio

Onze dekking doorkruist heel Nederland. Kijk per regio welke vacatures er zijn en hoe je docent kunt worden.

Spreek een ervaringsdeskundige

Wil je weten hoe alles in z’n werk gaat en waar je naar toe kunt komen voor meer informatie? Neem dan contact op met een van onze mensen bij jou in de buurt. 

Gerrit Beunk
Gerrit Beunk
Studieleider Pedagogisch-didactisch programma
Driestar hogeschool
Gouda
Arjan Woord
Arjan Woord
Docent Algemene Economie
Pieter Zandt Scholengemeenschap
Kampen
Jaap de Heer
Jaap de Heer
Coördinator opleidingsschool
Van Lodenstein College
A. de Jong
A. de Jong
Hoofd P&O
Driestar College
Gouda
Jan Verkroost
Jan Verkroost
Schoolopleider
Gomarus Scholengemeenschap
Gorinchem
C.M. van der Maas
C.M. van der Maas
Coördinator opleiden en begeleiden
Calvijn College
Goes
Jennieke van Veldhuizen
Jennieke van Veldhuizen
Coördinator docentopleiders
Jacobus Fruytier Scholengemeenschap
Apeldoorn
Anneke van Gilst
Anneke van Gilst
Beleidsmedewerker P&O
Wartburg College
Rotterdam
Onze partners

Toch liever jonge kinderen in je klas?

Lees meer over basisonderwijs